Gepubliceerd:
3
-
5
-
2021
En dan niet (altijd) de spreekwoordelijke, maar (vooral) de letterlijke. De deur bij Pand Raak staat namelijk altijd gewoon open. Een enkele keer wordt er wel eens aangebeld, maar dan schrikken we. Nee, kom maar gewoon binnen lopen. Het past bij ons. En levert bovendien de meest uiteenlopende en verrassende ontmoetingen op.
Zoals vorige week vrijdagmiddag. Stiekem tellen we de laatste uurtjes tot het weekend. We werken een beetje, drinken koffie, geven onze mening over Ferd G, houden 1.5m afstand en bespreken onze lege Corona weekendagenda’s.
Totdat er opeens een bijzonder heerschap aan de balie verschijnt. Typewereldreiziger op leeftijd. Knap, verzorgd, tikkeltje excentriek. We zijn direct alert en vol aandacht, want er gaat iets gebeuren. Dat voelen we.
‘Goedemiddag, ik wil graag een wietje roken. Wat adviseren jullie?’ Het blijft stil. Van alles wat we hadden gedacht dat meneer zou gaanzeggen, is dit wel het laatste. Excuzes moi? Een wat? ‘Een joint,’ legt hij uit. ‘Dat verkopen jullie toch?’ De verbazing gaat over in een bulderlach in koor.
Briljant. Hilarisch. En heerlijk. Natuurlijk verkopen wij geen ‘wietjes’, dat doen ze een paar honderd meter verderop. We kunnen de beste man dus niet aan een pleziertje helpen, wel aan een interessant gesprek. Volgens hem heeft Pand Raak namelijk wel de uitstraling dat er wiet wordt verkocht. Volgens hem heeft ons pand namelijk het iets ‘linkserigs’. Na een interessant gesprekwensen we elkaar een fijne middag en vertrekt hij richting de wietwinkel.
Het is maandag. De deur vliegt open en een licht bezwete puber stormt binnen. Blijkbaar zijn wij onderdeel van een puzzeltocht. ‘Waar kan ik dit vinden?’ En een puzzelformulier wordt ons onder de neus geduwd. Het is een foto van een gevel ornament. Duidelijk die van ons inderdaad. Maar het is de toon die de muziek maakt. We verwijzen haar naar de buren.
We maken gelukkig ook vrienden. Vooral met de helden van de bezorgdiensten. Veel van onze rake werkers en onze familieleden laten hun pakjes op Laan bezorgen. De deur staat hier immers altijd open. Waar de ene bezorger aandoenlijk en beleefd is, is de ander meer van het ruwe bolster type. De een neemt graag een coronaveilig snoepje, de ander doet het voor een kop koffie of flesje water. Het maakt ons niets uit. Wij zijn allang al blij dat ze rekening houden met onze openingstijden en zelfs het meest incourante pak met een glimlach naar binnen zeulen. Wij houden ze wel te vriend.
Een week of wat geleden. Er loopt een prachtige dame het pad op. Ze stapte binnen en vangt onze blik. ‘Ik zoek werk,’ zegt ze met een zwaar buitenlands accent. Ze komt uit Syrië en woont hier al vijf jaar. Haar man is onlangs afgekeurd als timmerman. Hij kan niet meer werken omdat hij zijn linkerarm niet meer kan gebruiken. Schotwond. Punt. Schotwond, dat is nog eens wat anders dan een muisarm…
Jammer genoeg hebben wij geen werk voor haar, wel een netwerk. Dat is immers het mooie van Pand Raak. De mensen die door onze open deur lopen zijn divers en connecties snel gelegd.
Open-deur-gangers. Ze komen niet altijd gelegen. Ze zijn echter altijd welkom. Ze zijn soms goed voor een mooi verhaal of voor een ontbrekend linkje in ons netwerk. Ze ontroeren soms, of irriteren een beetje. Maar meestal brengen de onverwachte bezoekers een beetje reuring. En daar houden wij van.
No items found.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief (wees gerust, wij hebben zelf ook een hekel aan spam ;-)).
Oops! Er ging iets mis bij het invullen van het formulier. Probeer het nog eens?